Laparoscopie veterinară
Chirurgia laparoscopică este o tehnică chirurgicală minim invazivă prin care medicul veterinar utilizează instrumente endoscopice avansate pe care le introduce în abdomen prin incizii fine de aproximativ 5-10mm, imaginea câmpului operator fiind transmisă pe un monitor de către o cameră video (laparoscop). Laparoscopul este un instrument subțire, dotat cu sursă de lumină și cameră video, care furnizează imagini de înaltă calitate și care mărește câmpul operator.
Procedura este utilizată de către medicii veterinari din ce în ce mai des în Vestul Europei și SUA pentru diagnostic și intervenții chirurgicale, și este relativ recent introdusă în România.
În urma pregătirii la Strasbourg și practicii într-o clincă de referință din UK, în clinica SpeedVet, medicul Adrian Iurcenco vă stă la dispoziție pentru a realiza astfel de intervenții.
Ce este și când este necesară o laparoscopie?
Beneficiile laparoscopiei sunt multiple, fie ca discutăm despre recuperarea și confortul animăluțului dumneavoastră, fie că este vorba de durata spitalizării. Ne dorim pentru pacienții noștri, animale de companie sau animale exotice, un tratament cât mai puțin stresant. Recomandăm chirurgia laparoscopică pentru că tehnica este în primul rând minim invazivă, cu mai puțină durere post-operatorie. În locul unei incizii de dimensiuni mari, se realizează două incizii sub 1 cm care se refac mult mai rapid, una pentru a introduce camera, a doua pentru a introduce trocarul (acul prin care introducem instrumentele cu care operăm).
Laparoscopia reduce riscul infecțiilor post-operatorii, scade riscul complicațiilor (infecții de nivelul plăgii, hernie, desfacerea suturilor), scade durata de spitalizare, reduce dimensiunile cicatricelor și previne disconfortul și stresarea animalului. Mai mult, pentru anumite intervenții, scade durata intervenției, implicit și a anesteziei.
Care sunt avantajele laparoscopiei?
Ce tipuri de intervenții se pot realiza laparoscopic în clinica SpeedVet?
Efectuăm o gamă extrem de largă de intervenții, atât intervenții realizate complet laparoscopic cât și intervenții asistate laparoscopic.
În clinica veterinară de urgență SpeedVet realizăm: îndepărtarea testiculului criptorhid, fixarea stomacului pentru a preveni dilatația gastrică și volvulusul, colopexie (fixarea colonului), biopsii hepatice și din ganglionii limfatici, îndepărtarea corpurilor străine din stomac/intestine, îndepărtarea pietrelor din vezica urinară, drenaj chisturi, nefrectomie, adrenalectomie.
De ce să alegi clinica veterinară SpeedVet
Medicul nostru veterinar Adrian Iurcenco are o vastă experiență în chirurgie laparoscopică, obținută prin sute de intervenții realizate cu succes. Clinica veterinară de urgență SpeedVet utilizează echipamente de ultimă generație, în săli de operație dotate la cele mai înalte standarde. Mai mult, stransa colaborare cu clinica de referință TVRC din Londra ne permite să fim permanent la curent cu cele mai noi practici din domeniul chirurgiei laparoscopice.
Ce spun clienții
Întrebări frecvente
-
În cazul intervențiilor ușoare și fără complicații, cum este sterilizarea / castrarea, recuperarea este rapidă și îți poți lua companionul acasă, în aceeași zi.
Pentru intervențiile complexe, patrupedul poate rămâne internat 24-48 h, pentru monitorizare și tratament.
-
Operația este un eveniment stresant pentru pacienți, iar recuperarea presupune terapie specializată în liniște și necesită odihnă, iar vizita proprietarului îi poate provoca agitație. Recomandarea noastră este să aștepți ziua următoare pentru vizită.
-
În general, patrupedele pleacă din clinică cu un guler special, care le împiedică să ajungă la zona operată și să desfacă firele de sutură. Îți recomandăm să păstrezi indicația medicilor clinicii noastre, referitor la perioada de menținere a gulerului.
-
După o intervenție chirurgicală, patrupedul tău poate prezenta disconfort în zona abdominală, din cauza anesteziei, care încetinește mișcarea stomacului și a intestinelor. Este normal să bea apă, dar să refuze mâncarea în primele zile.
-
Dacă prezintă disconfort după operație, vei observa că este agitat, plânge, se linge excesiv și reacționează agresiv, daca îl atingi în zona operată. La externare ,medicul veterinar îi va prescrie analgezice și vei primi recomandări clare de administrare a acestora, pentru a elimina disconfortul patrupedului tău.