Parvoviroza la câine

Parvoviroza la câine
Parvoviroza la câine
Ce este parvoviroza?
Este cea mai frecventă enterită virală întâlnită la câine.

Cine este predispus?
Toți cățeii între 6 săptămâni și 6 luni nevaccinați sau vaccinați cu vaccinuri de calitate îndoielenică. Dintre rase, cele predispuse sunt rasele Rottweiler, Doberman, American Pitbull, Labrador retriver și Ciobănescul German.

Date științifice
Sunt 3 variante de virus care infectează atât cățeii, cât și pisicile: CPV 2a, CPV 2b și CPV 2c. Se presupune că ultimul (descoperit în anul 2000, Italia) provoacă cele mai grave simptome și poate infecta chiar și cățeii vaccinați. În următorii ani, se așteaptă ca noua variantă CPV-2c să devină predominantă la nivel global în detrimentul CPV-2b (actual predominantă).

Virusul rezistă în mediu până la 3 ani și este rezistent la majoritatea dezinfectanților. Pot fi eficace produsele pe bază de clor, peroximonosulfat de potasiu și de peroxid de hidrogen.

Incubația virusului durează aproximativ 7 zile (3-14), apoi atacă majoritatea țesuturilor, cu predilecție pe cele cu diviziune rapidă - intestinul, măduva hematogenă (reduce imunitatea drastic), miocardul (inima).
Distrugerile intestinale duc la:
-diaree (-/+hemoragică)
-vomă – consecutiv
-deshidratare severă
-trecerea bacteriilor intestinale în sânge (septicemie)
-CID (coagulare intravasculară diseminată)
-pierderi de albumină
-pierderi de potasiu 
 Alte complicații asociate:
-invaginația intestinală (necesită intervenție chirurgicală)
-miocardită
-pancitopenie
 
Simptome tipice
-apatie
-vomă
-diaree (-/+ hemoragică)
-dureri abdominale
-gingii (mucoase) albe, anemice și/sau uscate

 Diagnostic 

Se pune pe baza semnelor clinice și testelor rapide tip ELISA (testul SNAP Parvo de la IDEXX poate detecta toate tipurile de virus) - au o acuratețe de 80%. Pot fi fals negative datorită eliminării intermitente de virus prin fecale. Acuratețea maximă o avem în primele 5 zile de la apariția semnelor clinice. Testarea poate fi repetată zilnic de câteva ori, dacă sunt semne clinice tipice și primul test este negativ.
Se presupune că testul poate fi fals pozitiv dacă vaccinul a fost făcut în ultima săptămână (nu există studii documentate!). În acest caz, deciziile vor fi luate doar în baza stării clinice.

ATENȚIE! Prezența paraziților intestinali pot agrava seminficativ simptomele și prognosticul.

Tratament 
Fără tratament mortalitatea este de 90%, iar cu tratament adecvat (diagnostic rapid și terapie intesivă) scade pâna la 10-20%.

Scopul terapiei
- susținerea organismului (nu există terapie antivirală!)
- corectarea și menținerea hidratării (corectarea continuă a pierderilor de fluide - posibilă doar în regim de internare/terapie intesinvă!)
-analgezie
-stoparea vomei
-prevenirea septicemiei (antibiotice)
-corectarea scăderilor de albumină, de potasiu și a glicemiei.
 
Suportul nutrițional este necesar mai ales în cazul puilor; se poate oferi hrană imediat după oprirea vomei (12 ore). În cazul lipsei apetitului și agravării bolii, medicul poate decide administrarea de nutrienți parenteral (intravenos – albumină umană, plasmă, lipide, aminoacizi etc) sau montarea unei sonde nazogastrice pentru hrănire cu soluții hiperproteice/hipercalorice.
 În unele studii, administrarea de Interferon Omega (pentru pisici) pare să amelioreze starea clinică a puilor de câine.

Clinca veterinară SpeedVet recomandă internarea în regim de terapie intensivă, alfel este imposibila monitorizarea parametrilor, a pacientului şi corectarea deficienţelor! (rată de supravieţuire: 80-90% în terapie intensivă vs 20-40% în regim ambulatoriu)  

Update! Serurile hiperimune (Canglob P, Salvacan P etc) NU sunt recomandate, eficacitatea lor nefiind dovedită de ultimele studii: „When dogs treated with CPV-immune plasma were compared with dogs treated with saline solution, there were no significant differences detected among neutrophil or monocyte counts, magnitude of viremia, weight change, number of days of hospitalization, or cost of treatment.” Ettinger & Feldman „Texbook of Veterinary Internal Medicine” ediţia a 7a (on-line update).  

Prevenţie

Vaccinarea se face începând cu 6-8 săptămâni, apoi se repetă la 3-4 săptămâni, de 2-3 ori.
Repetarea ulterioară a vaccinului polivalent se face la interval de un an, în primul an, apoi la un interval maxim de 3 ani (imunizarea rezistă 3 ani). Recomandăm vaccinurile Merial. Cățeii care au trecut prin boală sunt considerați imuni tot restul vieții.

Prețuri informative 
Cost vaccinări: 
-Primul vaccin, monovalent - 50 lei, apoi 2-3 repetări vaccin polivalent - 90 lei.
-Consultație generală – 60 lei
-Test rapid ELISA (3 boli frecvente la pui - Parvoviroza, Giardia, Corona)- 120 lei
-Test rapid ELISA (Parvoviroza) – 60 lei
Alte analize recomandate:
-hemoleucograma 85 lei
-biochimie 25-75 lei
-ionograma 100 lei
-internare și tratament /24h(terapie intensivă), recomandată(!) 300 – 500 lei (în funcție de greutate și gravitatea clinică).
Internarea poate dura între 3 şi 14 zile, în funcţie de gravitate.

Costuri suplimentare posibile:
-analize posibile în funcție de gravitate, în primele 6-12-24ore
(ionogramă 100 lei/, albumină serică 25 lei, hematocrit 20 lei, glicemie 10 lei, proteină totală 25 lei.)
-suport nutrițional: tub nazogastric și soluții hiperproteice/hipercalorice - 300 lei/2-4zile
-administrare plasmă/transfuzie – 350-450 lei (poate necesita repetări multiple)
-administrare albumină umană 300-500 lei
-hrănire parenterală (cateter jugular+soluţii) 400-600 lei/2-4zile.

Costuri totale aproximative:
- terapie intesivă/3-15 zile, 500 - 7000 lei (supravieţuire 80-90%)
- tratament ambulatoriu/3-10 zile 240 - 2500 lei (supraviețuire 20-40%)

Tratament economic - în regim ambulatoriu, pentru forme mai ușoare de boală sau în caz de limitare financiară: 80-250 lei/24 ore (2-4 administrări). Se poate aplica și în formele mai grave, însă șansele de supravieţuire se reduc semnificativ (mortalitatea crește la 60%).

Sursa foto: speedvet.ro
Lasa un comentariu
Speed Vet Academy